Ziekenhuizen met en zonder contract

U bepaalt zelf naar welk ziekenhuis of welke kliniek u gaat. Wel is het goed om van tevoren even te kijken in onze Zorgzoeker of het ziekenhuis een contract met ons heeft. Dat kan namelijk schelen in de kosten voor u. 

Uw keuze bepaalt uw vergoeding

Om zorg goed en betaalbaar voor u te houden, maken we jaarlijks afspraken met ziekenhuizen over prijs en kwaliteit van de zorg. Die afspraken leggen we vast in een contract. Uw keuze voor een ziekenhuis met of zonder contract bepaalt hoeveel u vergoed krijgt. Op uw polis ziet u welke basisverzekering u heeft. 

Basisverzekering  Ziekenhuis met contract   Ziekenhuis zonder contract
Univé Zorg Select polis 100% vergoeding 60% vergoeding van het gemiddelde tarief
Univé Zorg Basis polis 100% vergoeding 70% vergoeding van het gemiddelde tarief
Univé Zorg Geregeld polis 100% vergoeding 80% vergoeding van het gemiddelde tarief
Univé Zorg Vrij polis 100% vergoeding van marktconform tarief 100% vergoeding van marktconform tarief 

Voorkom een onverwachte rekening achteraf

U kunt altijd uw ziekenhuis zelf kiezen. Maar bij een ziekenhuis zonder contract betaalt u dan een deel zelf. Check zelf in de Zorgzoeker of uw ziekenhuis of kliniek een contract heeft voor de zorg die u nodig heeft. Zo voorkomt u een onverwachte rekening achteraf. Ook het bereiken van het omzetplafond kan gevolgen hebben.

Veelgestelde vragen

  • Goede vraag! Wat vindt u belangrijk als u naar het ziekenhuis moet? Waarschijnlijk wilt u de beste zorg, de laagste prijs en kiest u het liefst zelf naar welk ziekenhuis u gaat. Precies over deze zaken gaan wij elk jaar in gesprek met ziekenhuizen. Samen maken we hier afspraken over. Deze afspraken leggen we vast in een contract. Wij streven ernaar om met álle ziekenhuizen een contract te sluiten. Voor bijna alle zorg. Tot nu toe is dat altijd gelukt.

    Voorbeeld: afspraken over prijs

    Wij zagen dat dezelfde behandeling soms in het ene ziekenhuis veel duurder is dan in het andere ziekenhuis. Daardoor zou u te maken kunnen krijgen met hogere rekeningen. Want veel behandelingen vallen onder het eigen risico. Wij maken daarom afspraken met ziekenhuizen over de prijzen die zij rekenen. Zo houden we de zorg betaalbaar.

    Voorbeeld: afspraken over de zorg

    Het kan zijn dat een ziekenhuis niet voldoet aan de normen van de beroepsgroep of van patiëntenorganisaties. Bijvoorbeeld omdat het ziekenhuis te weinig ervaring heeft met een bepaalde behandeling. Wij sluiten voor deze behandeling dan geen contract af met het ziekenhuis.

  • Veel huisartsen weten dat niet. Check dus altijd zelf even de Zorgzoeker voordat u een afspraak met uw ziekenhuis maakt.