Trainingen en cursussen om gezond en vitaal te blijven

U wilt gezond en vitaal blijven leven, of u nu een dagje ouder wordt of leeft met een chronische aandoening. Daar helpen we u graag bij. We bieden u een uitgebreid aanbod van preventieve trainingen en cursussen. Deelname krijgt u vergoed vanuit uw preventiebudget.

Alle trainingen en cursussen

 • Diabetesschool

  Diabetes is ingrijpend. Het is er 24 uur per dag en het beïnvloedt jouw leven en dat van je omgeving. Wij helpen je met boeiende, praktische cursussen en themabijeenkomsten in de buurt, die jou helpen voluit te kunnen leven met diabetes. Heeft je partner of kind diabetes? Ook dan ben je welkom. Door samenwerking tussen Diabetes Vereniging Nederland en VGZ wordt de Diabetesschool vanaf begin 2018 vergoedt vanuit het preventiebudget. Deze vergoeding zit in de aanvullende verzekeringen VGZ Goed, Beter en Best.

 • Geheugencursus

  Bij de cursus Geheugen... om nooit te vergeten van Envida Ledenservice leert u technieken om bij ‘normale’ vergeetachtigheid uw geheugen beter te gebruiken en zaken makkelijker te onthouden. U krijgt inzicht in de werking van het eigen geheugen en de oorzaken van vergeetachtigheid.

  De cursus is bedoeld voor mensen met normale ouderdomsvergeetachtigheid en niet voor mensen die door ziekte vergeetachtig zijn geworden.


  Gezondheidscheck

  Met de Gezondheidscheck van Envida Ledenservice weet u of u risico loopt op diabetes of hart- en vaatziekten. Uw bloeddruk, bloedsuiker, cholesterol, lengte, gewicht, en buikomvang wordt gemeten. U krijgt gerichte adviezen over uw leefstijl of voeding als de meetgegevens afwijken van de gewenste waarden. Door de adviezen op te volgen kunt u het risico op diabetes en hart- en vaatziekten proberen te verkleinen.

  Deze check is geschikt voor iedereen, die geen gezondheidsklachten heeft. Heeft u wel klachten, dan raden wij u aan om uw huisarts te bezoeken.


  Slaapcursus Beter Slapen

  Uw slapeloosheid overwinnen zonder gebruik van slaapmiddelen? Envida Ledenservice organiseert de cursus Beter Slapen. U krijgt inzicht over slaap, over de factoren die de slaap beïnvloeden en uw persoonlijke slaappatroon. Ook leert u verschillende adem- en ontspanningsoefeningen en over hoe u uw eigen gedachten kunt beïnvloeden.

 • E-training Stressmanagement (gratis)

  Spanningen, stress of angst kunnen een negatief effect hebben op je kwaliteit van leven. Wil je daar iets aan doen? Volg van de e-training stressmanagement van Harteraad. In 3 modules helpen we jou en/of je naasten grip te krijgen op de emoties rondom je hart- of vaatziekte.

  Wat er toe doet in mijn leven (gratis)

  Wat doet er toe in je leven? Wat wil je eigenlijk met je gezondheid? Dat inzicht is waardevol. Voor jezelf en om te bespreken met je naasten of je zorgverleners. Het draagt bij aan meer begrip, een beter gesprek en passende keuzes ten aanzien van je gezondheid.

  Naasten in beeld (gratis)

  Als naaste heb je zoveel vragen, maar vaak geen duidelijke antwoorden. En daarin ben je niet de enige. Daarom vind je op deze website ervaringsverhalen en antwoorden op veelgestelde vragen over het leven naast iemand met een ernstige aandoening.

 • Brein in beweging

  Cursus van 8 bijeenkomsten: bewegen op het ritme van muziek en zet daarbij verschillende delen van het lichaam aan het werk. Ogen, oren, handen, voeten... Zo ontstaan er verbindingen in de hersenen die er niet of niet meer waren. Dit zorgt voor een betere samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft.

 • Fitheidstest

  Bent u benieuwd hoe u er lichamelijk voor staat? De Fitheidstest van Omring geeft u inzicht in het functioneren van uw eigen lichaam. U ontvangt persoonlijk advies mede op basis van een intake en de Fitheidstest. Ook krijgt u persoonlijke begeleiding tijdens twee sessies fysiofitness van een Omring fysiotherapeut om fit en vitaal te blijven.

  Geheugentraining

  De geheugentraining is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over het brein en het brein wil trainen zodat u mentaal langer fit blijft. De training bestaat uit vijf bijeenkomsten van twee uur.

  Valpreventie Beter op de Been

  Ook als u ouder wordt, wilt u zelfstandig de dagelijkse dingen kunnen blijven doen. Juist daarom is het belangrijk dat u zich veilig en vertrouwd voelt met uw lichaam. Dat betekent stevig op uw benen staan en echt op ze kunnen vertrouwen.

  Weerbaarheidstraining

  Wilt u in bepaalde situaties steviger in uw schoenen staan? In deze Weerbaarheidstraining van Omring leert u actief hoe u uw zelfvertrouwen kunt vergroten en leert u om uzelf krachtiger en zichtbaar op te stellen. De training van vier sessies zorgt ervoor dat u zich bijvoorbeeld mentaal sterker gaat voelen en bent u beter in staat bent om uw grenzen aan te geven.

 • Positieve Gezondheid

  Bij de cursus Positieve Gezondheid gaat u actief aan de slag met uw eigen positieve gezondheid. Hierbij ligt de focus niet op eventuele beperkingen, zoals een chronische aandoening. U kijkt juist naar de talloze mogelijkheden die u wél heeft. U staat stil bij factoren die van invloed zijn op uw gezondheid en welzijn. Ook krijgt u handvatten over hoe u uw gezondheid positief beïnvloedt.

 • PPEP4all

  Het Patiënt en Partner Educatie Programma voor Alle chronische ziekten (PPEP4ALL) is een zelfmanagement educatie programma voor mensen met een (chronische) ziekte ‘de patiënt’, en/of zijn of haar ‘partner’/mantelzorger

 • ReumaUitgedaagd!

  ReumaUitgedaagd! staat voor de zelfmanagementtraining voor mensen met reuma. De trainingen worden zowel online, in het weekend als in een midweek gegeven.

 • Vallen Verleden Tijd of Zicht op Evenwicht

  Bent u bezorgd om te vallen? De cursussen ‘Zicht op Evenwicht’ of 'Vallen Verleden Tijd' helpen u om weer onbezorgd actief te zijn. U krijgt zelfvertrouwen om meer te gaan bewegen. Zo houdt u uw lichaam in conditie en verbetert u uw evenwicht.

 • Online Slaaptherapie

  De Somnio slaaptherapie helpt je om weer beter te slapen. Met deskundige begeleiding en praktische adviezen. Vanuit je eigen omgeving, maar toch persoonlijk.