Vergoedingen voor zorg bij overgewicht of obesitas

Bij overgewicht en obesitas is er te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Om te bepalen wanneer er sprake is van een te hoog gewicht wordt de Body Mass Index (BMI) berekend.

Wanneer heeft u overgewicht of obesitas?

De Body Mass Index (BMI) geeft de verhouding aan tussen uw gewicht en uw lichaamslengte. U berekent uw BMI als volgt: uw gewicht / (uw lengte x uw lengte).

Voorbeeld: u weegt 100 kilo en bent 1,80 lang. Uw BMI is dan 100 / (1,80 x 1,80 = 3,24) = 30,9. Een te hoge BMI, want de ideale BMI zit tussen de 18,5 en 25.

  • Zit uw BMI tussen de 25 en 29,9? Dan spreken we van overgewicht.
  • Zit uw BMI tussen de 30 en 39,9? Dan spreken we van obesitas.
  • Is uw BMI 40 of hoger? Dan spreken we van extreme obesitas.

Vergoedingen bij overgewicht of obesitas 

Leefstijlcheck

De Leefstijlcheck geeft u inzicht in uw leefstijl. U vult bijvoorbeeld online een vragenlijst in over uw gezondheid. Na de check heeft u een persoonlijk gesprek met een online leefstijlcoach.

Gewichtsconsulent
Heeft u gewichtsproblemen, maar bent u verder gezond? Dan kunt u soms een vergoeding krijgen voor voedingsadviezen en bewegingsvoorlichting door een gewichtsconsulent.
Gecombineerde Leefstijlinterventie

Een gecombineerde leefstijl interventie (GLI) is een leefstijlprogramma voor mensen met overgewicht. U krijgt advies over voeding, beweging, gedrag en ontspanning. Het doel is dat u een gezondere leefstijl aanleert en volhoudt.

Maagoperatie bij obesitas
Een maagband, gastric bypass of maagverkleining helpt mensen met ernstig overgewicht om weer naar een gezond gewicht te gaan. Een arts beslist via gesprekken en onderzoeken of u in aanmerking komt voor een operatie. Een maagoperatie valt onder ziekenhuiszorg.
Dieetadvies
Vanuit uw basisverzekering krijgt u een vergoeding voor dieetadvies. U krijgt dan voorlichting over voeding en eetgewoonten.
Overgewicht tot 18 jaar
Heeft uw kind last van overgewicht? Bekijk wat u vergoed krijgt vanuit de basisverzekering.